25. oktobar 2021. god

Javni beležnici: Veliki odziv građana na onlajn savetovanju

Cvejić: Sigurno ćemo ponoviti ovakvu akciju

 

BEOGRAD –  Veliki broj građana odazvao se danas pozivu da zatraže savet od javnih beležnika putem otvorenih linija, tokom tročasovnog onlajn savetovanja, a njihova pitanja najčešće su bila vezana za ostavinske postupke i nedoumice oko prometa nepokretnosti.

 

Javni beležnici koji su odgovarali na pitanja putem Viber aplikacije neprekidno su razgovarali sa građanima, a tokom tri sata na tri linije uspeli su da odgovore na oko 150 poziva. „Prezadovolјni smo odzivom građana, kao i odnosom koji su imali u razgovoru sa nama. Neke nedoumice smo sigurno otklonili“, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

 

 

Cvejić je dodao da je današnja akcija pokazala potrebu da na ovaj način češće komuniciraju sa građanima. „Sigurno nismo uspeli da se javimo svima koji su nas zvali, ali ćemo svakako ovakve akcije organizovati i ubuduće“, rekao je predsednik JKS.

 

Mnoga pitanja građana odnosila su se na postupak legalizacije, a što se tiče ostavinskih postupaka, građani su se interesovali na koji način se daju nasledničke izjave, kako da sastave testament, kao i na koji način se pokreće ostavinski postupak. Po pitanju prometa nekretnina interesovalo ih je da li mogu da prodaju neuknjiženu nekretninu, kao i šta dobijaju kupci, a šta prodavci kada overe ugovor kod javnog beležnika.

 

 

„Neophopdno je da građani znaju svoja prava i da znaju šta dobijaju time što je njihov ugovor o prometu nepokretnosti overio javni beležnik. Za razliku od overa koje je u prethodnom periodu vršio sud, sada javni beležnik proverava sve pravne pretpostavke o nepokretnosti i svojim potpisom garantuje sigurnost tog pravnog posla“, istakao je Cvejić.

 

Građane je zanimala i poreska politika, kako kod ostavine, tako i kod kupoprodaje nepokretnosti, a javni beležnici su ih poučili da odgovore na ta pitanja potraže u poreskim organima i pojasnili im da javni beležnici imaju obavezu da nadležnim poreskim organima  šalјu poreska izjašnjenja odmah nakon što overe neki ugovor o prometu. 

 

 

Javnobeležnička komora Srbije potrudiće se da u narednim danima odgovori na pitanja koja su stigla tokom tročasovnog onlajn savetovanja u formi poruka, kao i da odgovori na pozive na koje nije stigla tokom tri sata ove akcije.

 

Onlajn savetovanje za građane organizovano je povodom Evropskog dana pravde, na poziv Ministarstva pravde Republike Srbije. Istovremeno, javni beležnici Srbije su se na ovaj način su se pridružili akciji „otvorenih vrata“ koju na ovaj dan sprovode svi notarijati Evropske unije. 

 

Javnobeležnička komora Srbije 

 

 

 

Za dodatne informacije:

Javnobeležnička komora Srbije

Beograd , Mačkov kamen broj 14

Tel: +381 11 26 20 104

Mobtel: +381 64 8277 396

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

www.beleznik.org

 

      

 

 

Aktuelno