U poslednje vreme vlada sve veće interesovanje za oblasti digitalne imovine, digitalnih tokena, decentralizovanih finansija (DeFi). Sve više i više ljudi, kompanija, ali i država se uključuje u ovaj uzbudljivi svet. Neko se uključuje sa idejom da zaradi novac putem trgovine, nekoga zanima tehnologija i ideje decentralizacije i ukidanja posrednika, a neko želi da tokenizuje svoj biznis na način da stvori nove izvore vrednosti i monetizacije ili da jednostavno smanji troškove poslovanja. Informacija je mnogo, ali prosečnom čitaocu nije lako da se snađe u moru različitih podataka. Upravo sa ovim ciljem je i napisana prva knjiga na našim prostorima koja obrađuje temu digitalne imovine, tokenizacije, DeFi.

 

Šta je cilj ove knjige?

 

Cilj ove knjige je da povede čitaoce na uzbudljivo putovanje kroz svet blokčejna, digitalne imovine, DeFi, upotrebe digitalne imovine u biznisu, tokenizacije, pravne i poreske regulative digitalne imovine u Srbiji, kao i u Evropskoj Uniji. Takođe, svako ko pročita knjigu, imaće priliku i da se upozna sa najznačajnijim igračima u svetu digitalne imovine, ali i sa najznačajnijim domaćim projektima koji su postigli svetski uspeh.

 

Kome je ova knjiga namenjena?

 

Ova knjiga je namenjena svim pojedincima koje zanima digitalna imovina, blokčejn, decentralizovane finansije, tokenizacija, a u moru javno dostupnih informacija na internetu ne znaju gde bi počeli i predstavlja praktičan vodič kroz svet digitalne imovine i kao takva je pisana razumljivim jezikom i za njeno čitanje nije neophodno nikakvo posebno predznanje.

 

Ova knjiga je namenjena i kompanijama koja žele da unaprede svoje poslovanje putem digitalne imovine. U knjizi će biti obrađeni konkretni primeri kako kompanije mogu da profitiraju bilo da prikupljaju kapital putem izdavanja digitalnih tokena, kako mogu da sami ulažu u digitalnu imovinu. Poseban akcenat  biće na tokenizaciji gde će biti objašnjeno kako zahvaljujući tokenizaciji, kompanije mogu da stvore nove biznis modele i načine monetizacije koji ranije nisu postojali.

 

 

Struktura knjige

 

Ova knjiga je podeljena u 5 poglavlja. Svako od poglavlja obrađuje jednu celinu od značaja. Tako čitanjem prvog poglavlja ove knjige, upoznaćete se sa kratkom istorijom novca, videćete koji su problemi današnjeg finansijskog sistema, šta je to blokčejn i koje vrrste postoje, kada  se i zašto pojavila prva kriptovaluta – Bitkoin, šta je Ethereum – infrastruktura za decentralizovani Internet (Web 3.0), šta su to pametni ugovori, decentralizovane aplikacije, šta je to rudarenje i kakvi protokoli za rudarenje postoje kao i šta su to digitalni novčanici na kojima se drži digitalna imovina.

 

U drugom poglavlju, upoznaćemo se sa najvažnijim igračima u svetu digitalne imovine. Videćemo koja su to tri možda i najznačajnija blokčejn protokola pored Ethereuma: Cardano, Solana i Polkadot. Zatim ćemo se upoznati sa dve najznačanije menjačnice odnosno berze u svetu digitalne imovine – Binance koja predstavlja čitav ekosistem i Coinbase, prvom kripto menjačnicom koja je sprovela Initial Public Offering. Takođe, videćemo šta to radi Pantera Capital - najpoznatiji kripto investicioni fond, kao i Micro Strategy, prva svetska kompanija koja je počela ozbiljno da ulaže u Bitkoin.

 

Treće poglavlje rezervisano je za svet decentralizovanih finansija (DeFi) koje ćemo započeti upoznavanjem sa tradicionalnim finansijskim tržištima da bi bolje razumeli decentralizovane finansije. Zatim ćemo predstaviti i na konkretnim primerima obraditi sledeće institute: decentralizovane autonomne organizacije (DAO), decentralizovane menjačnice (DEX), protokoli za pozajmljivanje, stabilni koini, Central Bank Digital Currency (CBDC), Non Fungible Tokens (NFT). Za kraj videćemo i koji su to trenutni rizici za uspešno funkcionisanje DeFi sveta.

 

Četvrto poglavlje je predviđeno za kompanije koje razmišljaju kako bi mogli da iskoriste digitalnu imovinu u svom poslovanju i koje žele da učestvuju u najvećoj promeni u svetu finansija u ljudskoj istoriji. Počećemo sa različitim načinima prikupljanja kapitala na tradicionalnim finansijskim tržištima kao što je izdavanje obveznica i inicijalno izdavanje akcija pri čemu kompanija postaje javna kompanija čijim akcijama se trguje na berzi – Initial Public Offering (IPO). IPO kao koncept je veoma važan zato što su se iz njega razvili različiti koncepti prikupljanja kapitala putem digitalne imovine sa kojima ćemo se detaljno upoznati: Initial Coin Offering (ICO), Security Token Offering (STO), Initial Exchange Offering (IEO) i Initial Decentralized Exchange Offering (IDEO). Pre nego što pređemo na deo koji se odnosi na tokenizaciju, upoznaćemo se sa pretečom tokenizacije, a to je sekjuritizacija koja datira još iz sedamdesetih godina prošlog veka. Videćemo konkretne primere tokenizacije u industrijama nepokretnosti, privatnog akcijskog kapitala (Private Equity), rizičnog kapitala (Venture Capital). Videćemo i kako se tokenizacija može koristiti uspešno u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu – fudbalu. Za kraj videćemo zašto bi kompanije ozbiljno trebalo da razmotre mogućnost ulaganja slobodnih sredstava u digitalnu imovinu.

 

Peto i poslednje poglavlje je sačuvano za pravnu regulativu digitalne imovine. Fokus će biti na našem Zakonu o digitalnoj imovini, prvom pravnom aktu koji zakonski reguliše ovu oblast. Biće izvršena analiza najvažnijih odredaba Zakona. Poseban akcenat će biti stavljen na mogućnost prikupljanja kapitala putem izdavanja digitalnih tokena. Videćemo i kakve mogućnosti za tokenizaciju postoje trenutno u Srbiji, ali i kako su NFT-evi regulisani u Srbiji. Detaljno ćemo obraditi oporezivanje fizičkih i pravnih lica, videti kakve obaveze čekaju rudare. Pored digitalne imovine, saznaćemo i koje to još pogodnosti za digitalne biznise postoje u Srbiji i zašto nikad nije bilo bolje vreme za pokretanje digitalnog biznisa nego sad. Za kraj, upoznaćemo se sa osnovnim odredbama predloga regulacije digitalne imovine u Evropskoj Uniji – Regulation of Markets in Crypto Assets.

 

 

Šta da očekujem nakon čitanja ove knjige?

 

Nakon čitanja ove knjige sa razumevanjem, čitalac će bez obzira na prethodno znanje steći osnovno poznavanje sveta digitalne imovine. Biće u stanju da razume i objasni osnovne pojmove poput digitalne imovine, blokčejna, Bitkoina, Ethereuma, rudarenja, DeFi, NFT, tokenizacije itd. Pored toga, uvideće koji su nedostaci sadašnjeg finansijskog sistema i kako DeFi može da pomogne.  Takođe, razumeće i osnove pravne i poreske regulative digitalne imovine.

 

Pročitana knjiga i usvojena znanja predstavljaju prvi odvažan korak na uzbudljivom putu kroz svet digitalne imovine i DeFi. Autor se nada da će ova knjiga podstaći veliki broj ljudi da hrabro zakorače u novi svet koji se svakim danom menja pred našim očima i da umesto da budu pasivni posmatrači nezaustavljivih promena u svetu finansija, aktivno učestvuju u najvećem transferu bogatstva u ljudskoj istoriji i spremni dočekaju 2027. godinu u kojoj će po prognozama Svetske banke, Deloitte i McKinsey 10% svetskog BDP-a biti tokenizovano.

 

Svi oni koje ove teme zanimaju, mogu da naruče knjigu na sledećem linku: https://ekodigital.co.rs/edukacija

 

P.S. Zamolili bi sve zainteresovane da pored adrese, upišu i mesto u kome se nalaze.

 

Bogdan Vujović

Partner u firmi Eko Digital

Pravni savetnik i stručnjak za tokenizaciju

 

Aktuelno