Jaki smo onoliko koliko smo ujedinjeni, a slabi koliko smo podeljeni

J.K. Rowling, engleska književnica

 

Indija i prestonica Nju Delhi su u septembru mesecu 2023. godine bila domaćin svetskih lidera najmoćnijih, ali i najbogatijih i najuticajnijih država na svetu i tom prilikom organizovala je dvodnevni samitu G20 sa namerom da se na kvalitetan, kao i pravovremen način reše aktuelni globalni problemi, počev od ekonomske situacije, odnosno ekonomske krize, klimatskih promena i drugih teških tema od značaja za čovečanstvo.

 

Nakon Evropske unije, Afrička unija postala je drugi međunarodni blok u Grupi G20 čime je nedvosmisleno uloga G20 dobila na značaju.

 

O potencijalima i mogućnostima Afrike biće prilike da se čitaoci upoznaju u narednim serijalima i tekstovima, jer tržište Afrike nije u dovoljnoj meri prepoznato, ali i poznato poslovnoj zajednici, privrednicima i građanima Republike Srbije. Sa druge strane, do uključivanja Afričke unije, samo je jedna afrička država, Južna Afrika, trenutno članica G20, koja okuplja 19 najvećih svetskih ekonomija plus Evropsku uniju, što predstavlja 85% globalnog BDP-a i dve trećine svetske populacije.

 

Samit G20 inače čine Argentina, Australija, Brazil, Francuska, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Kina, Meksiko, Nemačka Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije.

 

 

Afrička unija

 

Afrička unija predstavlja sve afričke države. Njih 55. Sama ideja o osnivanju Afričke unije počela je početkom 2000-tih godina i na neki način organizaciju, delovanje i aktivnosti pronalazi u Evropskoj uniji.

 

Sa sedištem u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, Afrička unija ima 55 članova (uključujući šest suspendovanih). Drugim rečima, Afrika zajedno je na osmom mestu u svetu po bruto domaćem proizvodu.

 

Demokratija nas je naučila da svaka država, pa i svako od nas imaju legitimno pravo i izbor da pronađu svoje saveznike u ostvarenju svojih ciljeva i aktivnosti.

 

Ne možete se rukovati stisnutom pesnicom

Indira Gandi, bivša premijerka Indije

 

Sa jedne strane postoji Evropska unija, Afrička unija, G20, BRIKS ali i druge međunarodne organizacije koje žele da budu uvažene na prvom mestu između sebe, a zatim na kvalitetan način predstavljene prema drugim međunarodnim organizacijama i državama.  U situaciji kada svi žele nekome da pripadaju i kada je pripadnost važna radi opstanka, Afrička unija odlučila je da bude deo G20.

 

Aktuelno