Svet je promenjen.

Osećam to u vodi.

Osećam to u zemlji.

Osećam ga u vazduhu.

Mnogo toga što je nekada bilo izgubljeno je...

 

Ovo je epska replika iz filma Gospodar prstenova: Družina prstenova koja je nastala pre 20 godina, odzvanja i u današnjem vremenu, sa jednako snažnim značenjem.

 

Uvažavajući činjenicu da se od sukoba Ruske Federacije i Ukrajine, a sledstveno tome i odnos drugih država u Evropi i svetu promenio pojavile su određene poslovne mogućnosti i nova tržišta.

 

Da li je tržiše Afrike postalo aktuelnije nego ikada?

 

Odgovor na ovo pitanje zahteva posebnu pažnju i veoma je složeno, barem iz ugla Republike Srbije.

 

Pokret nesvrstanih

 

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i Beograd, kao glavni grad SFRJ, imala je čast da bude domaćin prve Konferencije Pokreta nesvrstanih u septembru 1961. godine.

 

Treba pomenuti, pa čak i sa ponosom istaći da je tadašnji vodeći politički lider SFRJ, Josip Broz Tito, prepoznao značaj, potencijal i ulogu Afrike i inicirao da se održi konferencija.

 

Pet osnovnih principa na kojim je zasnovan Pokret nesvrstanih su: uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta; uzajamno nenapadanje; uzajamno nemešanje u unutrašnje poslove; jednakost i uzajamna korist i miroljubiva koegzistencija.

 

Republika Srbija i Afričke zemlje

 

Danas, više nego ikada, privrednicima i kompanijama iz Republike Srbije je potrebno otvoriti svako tržište. U kontekstu trenutne geopolitičke situacije u svetu, tržište Afrike se izdvaja kao potencijalno tržište za  plasman naših proizvoda i usluga.

 

Uvažavajući principe Pokreta nesvrstanih, treba  napomenuti da Afričke zemlje pamte i dalje SFRJ i iskustva kakva su imali sa njom i u tome možemo iskoristiti prednost u odnosu na druge zemlje.

 

Danas, kada govorimo o tržištu Afrike, koje je zaista jedno od najvećih svetskih tržišta, možemo zaključiti da privrednici i zainteresovane strane u Republici Srbiji nisu dovoljnoj upoznati sa potencijalima i mogućnostima koje tržište Afrike pruža.

 

 

Ipak, spoljnotrgovinski pokazatelji i parametri Republičkog zavoda za statistiku navode da trgovinska razmena između Republike Srbije i Afričkih zemalja beleži pozitivan trend. Postoji pozitivan saldo trgovinskog bilansa s tendencijom da se izvoz povećava iz godine u godinu u odnosu na uvoz, kao i to da konstantno postoji dodatni prostor za dalje unapređenje saradnje.

 

Biznis ne treba i ne poznaje granice, a to potvrđuju sve češće posete državno – privrednih delegacija iz cele Afrike koje prati organizovanje Poslovnih foruma. Ključnu ulogu u organizovanju privrednih aktivnosti i poslovnog povezivanja između Republike Srbije i Afričkih zemalja ima Privredna komora Srbije.

 

Tako da nam se danas pruža prilika da se direktno upoznamo sa privrednicima iz Nigerije, Konga, Egipta, Kenije, Angole, Ugande, Zambije, Tanzanije, Mozambika i dr.

 

Upravo putem nesporednih razgovora afričkih i srpskih kompanija ostvaruje se saradnja sa velikim brojem proizvođača iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i iz drugih oblasti: hemijske industrije (posebno kućne hemije), lekova, kozmetike, tekstila, obuće, auto industrije, obrazovanja i sl. Takođe, važno je istaći i grane koje su nekada bile prepoznate u Africi, kao što su građevinarstvo i rudarstvo...

 

Afrička poslovna komora

 

Pored Privredne komore Srbije, na tržištu Republike Srbije posluje i Afrička poslovna komora. Ova organizacije, jedinstvena po svojoj ulozi, na neki način predstavlja sve Afričke zemlje u Republici Srbiji. Njena osnovna misija je da omogućava privredi, privrednicima i kompanijama iz Republike Srbije da se afirmišu na velikom Afričkom tržištu i ostvare još uspešnije poslovanje.

 

Više informacija o samoj Afričkoj poslovnoj komori možete pročitati na sledećem linku. 

Aktuelno