Nije uobičajeno, ali i ne dešava se tako često da debitantski roman nekog autora odmah bude primećen i nagrađen. Malo je autora koji bi tom činjenicom mogli da se pohvale. Ipak, izuzetak predstavlja Jelena Dramićanin i sa punim pravom se može istaći da je Jelena Dramićanin mlada nada srpske književnosti.

 

Jelena Dramićanin je rođena u Čačku i nakon završenog Filološkog fakulteta u Beogradu predaje kao profesor srpskog jezika i književnosti u srednjoj Medicinskoj školi u Čačku. I pored velikih obaveza u Medicinskoj školi Jelena Dramićanin se aktivno bavi književnošću i uveliko piše romane.

 

Prvi roman Jelene Dramićanin „Studen kamen“ nagrađen je na konkursu koji je organizovala Bookmate platforma za izdavanje elektronskih knjiga u saradnji sa izdavačkom kućom Evrobook.

 

Pravna komora Srbije, kao osnivač LAWLife portala za pravo i privredu, prepoznala je priliku da kroz rad Jelene Dramićanin i njen nagrađeni roman „Studen kamen“ promovišu prave vrednosti i da se posetiocima LAWLife portala predstave mladi, uspešni, obrazovani i kvalitetni sagovornici

 

Jelena, da li nam možete reći nešto više o sebi?

Rođena sam u Čačku, а završila sam Filološki fakultet u Beogradu. Bavim se književnošću: pišem, ali i radim u srednjoj školi kao profesor srpskog jezika i književnosti. Trudim se da sve što napišem bude autentično i da ne liči na druge tekstove. Uostalom, i sama sam uvek u potrazi za netipičnim knjigama i filmovima, idejama i mestima.  

 

 

 

 

Kakav je osećaj kada prvi roman odmah skrene pažnju na sebe?

Vrlo sam zadovoljna. Napisala sam roman na kakav bih volela da sam naišla u nekoj biblioteci ili knjižari i srećna sam što je ono što je meni interesantno, interesantno i drugima.

 

Zašto “Studen kamen”?

 

Studen kamen je motiv u knjizi. Simbolizuje prirodu na koju smo zaboravili i kojoj činimo štetu. Sve manje smo povezani sa njom umesto da joj se vratimo.

 

Koji su to autori i pisci uticali na Vas da aktivno pišete romane?

Kafka, Po, Bernhard, Nastasijević, Pekić, Selimović. Srpska narodna književnost. Kaže se: Reci mi šta čitaš i reći ću ti ko si. Iz ovog spiska velikih imena može se lako zaključiti čemu težim, kakav je moj književni ukus, na kraju krajeva i ko sam ja.

 

Kako uspevate da uskladite poslovne obaveze u srednjoj medicinskoj školi sa pisanjem?

Kao i drugi ljudi koji rade, uvek žurim i uvek se nečega odričem.

 

 

Gde pronalazite naslove i odakle Vam ideje za romane?

Odsvuda. Neke ideje dolaze iz svakodnevice, neke iz nesvesnog. Iz knjiga koje čitam. Pišem isključivo o onome što mene zanima i što pokušavam da sagledam iz različitih perspektiva.

 

Čime se trenutno bavite?

 

Sada pišem kratke priče koje izlaze u nastavcima na servisu Bookmate. Serijal počinje detektivskom pričom ''Džek'', a biće ih ukupno šest. Sve su tematski različite, ono što ih povezuje je stil. Bave se ozbiljnim temama na humorističan način: građanskim pravima, diskriminacijom, uticajem medija na svest čoveka, ljudskom potrebom da se sve kontroliše i upravlja svime... Težnjom da čovek ukine starost i smrt i da se uspostavi zlatno doba. To su obične teme o kojima svi razmišljamo, ali prikazane na neobičan način. Izvrnut naglavačke.

 

 

 

Autor: Redakcija LAWlife