Znam šta žene žele najviše na svetu.

Žele da budu prelepe.”

 

reči su Valentina Garavanija, osnivača modne kuće Valentino.

 

I zaista je tako. Pripadnice lepšeg pola oduvek su vodile računa o sebi. Jednostavno, želele su da svoju ženstvenost i lepotu iznesu prema što većem broju ljudi.

 

Kroz istoriju nakit je zauzimao veoma značajno mesto. Sledstveno tome, funkcija i oblik nakita su se menjali kroz vekove. Danas, sa jedne strane, nakit ima moć govora i razokrivanja, a sa druge strane nakit priča o nama, umesto nas i predstavlja nezaobilazni svakodnevni aksesoar savremene i moderne žene kojim se skreće pažnja na sebe.

 

Za većinu nakit je deo svakodnevne dekoracije. Ipak, postoje i oni koji poistovećuju nakit sa umetničkim delom. Sagovornik LAWLife portala za pravo i privredu je Katarina Stojković, uspešna poslovna žena koja je uspela da od nakita napravili umetnost u svakodnevnoj dekoraciji.

 

Katarina Stojković predstavlja uspešnu mladu preduzetnicu koja je ujedno autor, osnivač i vlasnik brenda Hana Design i u intervju za LAWLife portal za pravo i privredu predstaviće nam svoju priču.

 

 

Hana design je nakit koji ne predstavlja samo ukras, već i sredstvo koje govori mnogo više od izgovorenih reči. Zašto Hana design?

Hana Design je relativno mlad brend koji će svoj prvi rođendan proslaviti novembra ove godine, a čija je osnovna ideja i zamisao lepota i predstavljanje lepote, stila i elegancije kroz nakit.

 

Smatram i iskreno govorim kada kažem da su sve žene zaista lepe, ali jedna je za mene najlepša od svih, a to je moja ćerka Hana, te otuda i želja da ovaj nakit ponese baš to ime.

 

Zbog čega ste se odlučili da pravite nakit i u čemu nalazite inspiraciju za nakit?

Nakit je sastavni deo mog života od kako znam za sebe. Za rođendane ili neke bitnije prilike, još kao devojčica, pamtim da bih uz igračke uvek dobila i poneki komad nakita od porodice i prijatelja.

 

Priznajem da sam pre nego bih otvorila igračke, najpre isprobala sav nakit koji sam dobila i tako “nakinđurena” zahvaljivala svima na poklonu.

 

Žene iz mog najbližeg okruženja nose najrazličitiji nakit, od diskretnih do smelih komada, te sam u njima pronašla inspiraciju i prosto želju da dizajniram nešto što bih i sama nosila. Dakle, ljubav prema ručno pravljenim komadima i lepim stvarima su bile presudne da u jednom trenutku napravim nešto po svom ukusu.

 

Odri Hepbern je davno istakla da je elegancija jedina lepota koja nikada ne prolazi. I to je zaista tako. Kada je u pitanju ručno pravljeni nakit koji proizvodi Hana design, budite sigurni da je u pitanju nakit koji je rezultat velike posvećenosti, uz prateću kreativnost i elegantnost.

 

 

Možete li nam reći nešto više o nakitu koji pravite?

Nakit je dizajniran i izrađuje se od poludragog kamenja, nerđajućeg čelika i pozlate. Dosta sam čitala o dragom i poludragom kamenju i o tome kakve benefite mogu imati na naš um i telo.

 

Zaista verujem u energiju koju emituje i drago i poludrago kamenje. Isto tako, činjeninca je da mi tu energiju, kao inteligentna bića možemo lako absorbovati.

 

Međutim, trenutak kada sam odlučila da zaista želim da spojim viziju i kreativnost, ali i lepo i korisno i sve navedeno pretočim u neke divne komade nakita, bilo je nakon posete jednom istanbulskom juveliru i prijatelju i njegove priče o poludragom kamenju. Pored interesantne priče o poludragom kamenju bila sam prijatno iznenađena šta u stvari predstavlja poludrago kamenje, kako i na koji način može da pomogne poludrago kamenje, da pritom izgleda zaista kao najlepši ukras na jednoj ženi.

 

Da li Vi dizajnirate nakit ili to radi neko umesto Vas?

Nakit dizajniram isključivo ja, prateći naravno svetske trendove u izradi nakita, ali uglavnom nalete inspiracije imam kada nisam za radnim stolom. Veoma često se dešava da sve ideje i kreativnost o raznim modelima, kombinacijama, bojama unosim u planer i to kasnije koristim prilikom izrade nakita.

 

Šta je popularno i šta rado od nakita nose pripadnice lepšeg pola?

Danas je na sreću, može se reći, popularno sve. Od minimalističkih lančića I privezaka, do nekih smelijih komada, sa krupnijim kamenjem ili posebnim kombinacijama boja.

 

Takođe, sam izbor nakita umnogome zavisi i od prilike za koju se bira, tako da smo imali i posebne porudžbine. Na primer, bisernih ogrlica za venčanja. Najsrećniji smo kada možemo biti deo nečijeg posebnog dana i saznanja da ga možemo učiniti još lepšim, elegantnijim i posebnim.

 

Ljubitelj ste dobrog nakita. Šta za Vas predstavlja nakit?

Za mene nakit predstavlja neizostavni dodatak svakodnevnom autfitu. Isto tako, nakit je nešto po čemu sam ja, ali i druge žene prepoznatljive.

 

Takođe, nakit je nešto zbog čega se osećate posebno.

 

Od nakita nosim sve i rado ga kombinujem i usklađujem sa svojom garderobom i raspoloženjem. Od ogrlica, narukvica, minđuša, prstenja do broševa, nanogica i slično.

 

 

Takođe, inspirišu me i različiti materijali od kojih se nakit izrađuje. Podjednako uživam i u bižuteriji i u nakitu od plemenitih materijala i dragog kamenja. Jednostavno, obožavam nakit!

 

Kakav je osećaj kada možete da osmislite nakit koji samo Vi možete imati?

Za mene divan! Trudim se da pravim nakit koji prati trendove, ali koji takođe prati i moju ličnost i senzibilitet, ali i viđenje lepog. Uživam u celokupnom procesu nastanka nekog komada nakita, od smišljanja dizajna, preko delikatne izrade do fotografisanja i njegovog prezentovanja svojim klijentima.

 

Na Instagram profilu, ali i na sajtu hanadesign.rs veliki broj uspešnih žena nosi nakit Vašeg Brenda. Kako to objašnjavate?

Za mene je taj deo upoznavanja sa svojim klijentima i njihovim željama posebno inspirišući deo posla. Imam tu sreću da se moj nakit dopada vrednim, lepim I ostvarenim ženama i devojkama. One mi daju dalju motivaciju da nastavim da se bavim ovim poslom i validaciju da je vredelo ostvariti svoj san.

 

 

Autor: Redakcija LAWlife

Foto: Redakcija LAWlife