Sigurni smo da život bez prijatelja ne bi bio ispunjen i ne bi imao smisla. Poverenje i iskrenost su nezaobilazni u svakom prijateljstvu. Prvi zajednički intervju na LAWLife portalu za pravo i privredu donosi nešto originalno, inovativno, poslovno i ono što je najvažnije spaja pravo i privredu u okviru prijateljstva.

 

Stari Rimljani bi rekli Similis simili gaudet, a to znači da svako bira prijatelja i prijateljstvo prema sebi, onome što oseća, kao i svom ponašanju, ali i životnim navikama i načinu razmišljanja.

 

Ovo je priča o uspehu, pravu i privredi, ali pre svega prijateljstvu. Iskreno prijateljstvo koje poznaje konstantnu ljubav, poštovanje i razumevanje i prijateljstvo koje ne poznaje granice, ljubomoru, sebičnost i druge negativne osobine koje nas nažalost svakodnevno okružuju.

 

Predstavljamo Natašu Petrović Tomić, redovnu profesorku Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Katarinu Stojković, osnivača, vlasnika i direktora brenda “Hana design”. Sa jedne strane, Nataša i Katarina su iskrene prijateljice, kume i uzajamna podrška drugoj strani u svakodnevnim izazovima, a sa druge strane Nataša i Katarina su uspešne mlade žene u različitim oblastima.

 

Dr Nataša Petrović Tomić je redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katedri za građansko pravo, na predmetu Pravo osiguranja, na poslovnopravnoj naučnoj oblasti.

 

Katarina Stojković je osnivač, vlasnik i direktor Hana design, ali i alfa i omega specijalizovane internet prodavnice za izradu i prodaju ručnog nakita.

 

 

Za početak, da li je iskreno prijateljstvo jače od svega, odnosno da li je čvrsto i neuništivo?

Nataša: Najpre bih citirala svog omiljenog književnika: “Prijateljstvo se ne bira, ono biva ko zna zbog čega, kao ljubav”. Ko je imao tu sreću da stekne pravog prijatelja, razumeće zašto sam odabrala ovaj citat.

 

Katarina: Svako prijateljstvo koje je uzajamno, nesebično i puno razumevanja i ljubavi svakako se može smatrati čvrstim i neuništivim. Kada je prijateljstvo pravo, to je viša sila i spoljni faktor tu ima uticaj jednak nuli.

 

Šta je to što vas je zbližilo, odnosno koja su to interesovanja doprinela da se vas dve zbližite?

Nataša: Naša priča traje skoro 20 godina i vezana je za prijateljstvo naših porodica, kumstvo, zajednička interesovanja, religioznost, posvećenost postu, kao i kroz povezanost naše dece.

 

Katarina: Kao što je Nataša već navela, naše poznantsvo traje gotovo dve decenije, a to je i vise nego dovoljno vremena da shvatite da vas je sličan način vaspitanja i gotovo isti pogledi na najbitnija životna  pitanja ono sto nas je spojilo. Kao što Biblija kaže: “Ko prijatelja nađe našao je blago”.

 

Uspešne ste u oblastima iz kojih dolazite, koje su tajne vaših uspeha?

Nataša: Red, rad i disciplina. To je formula mog uspeha. Živim bez narušavanja rutine i kontinuiteta. Ne idem na odmor bez lap topa. I decu sam tako usmerila. Posvećenost uvek daje rezultate.

 

Katarina: Tajna svakog uspeha je borba da ostvariš ono što želiš, kroz rad, odricanje, ali i sreću koja nas prati i više nego što smo možda i svesni. Uspeh je i biti zadovoljan i srećan sa onim što već imaš u poslu, porodici i prijateljstvu.

 

Da li u uspehu jedne ima i uspeha druge strane?

Nataša: Ima jedna izreka, koju je smislila moja malenkost: ”Iza svake uspešne žene stoji njena najbolja prijateljica”. Za uspeh u bilo kom poslu i u životu ključno je da se žene međusobno podržavaju i budu spremne da “uskoče” kada je drugoj to najpotrebnije. Mentalna podrška, kada se sa nekim razumete i bez reči.

 

Katarina: Naše profesionalne uspehe rado delimo jedna sa drugom, jer je međusobna podrška nešto što svakoj puno znači. Uspeh smatram utoliko većim, ukoliko imam sa kim da ga podelim, te ću citirati Bekona: “Nema čoveka koji je podelio svoju radost s prijateljem a da se nije još više radovao, kao što nema čoveka koji je podelio svoju tugu s prijateljem, a da nije manje tugovao.”

 

Da li pojave, kao što je pandemija uzrokovana Covid 19, mogu da učvrste i/ili oslabe prijateljstvo i poslovne poduhvate?

Nataša: Ja sam uverena da ni covid, niti bilo šta drugo ne mogu da uzdrmaju iskreno prijateljstvo. Teški trenuci i izazovi sa kojima se suočavamo svakako se odražavaju na naše poslovne poduhvate, ali mi koji smo verujući svaku, pa i najtežu okolnost, prihvatamo sa smirenošću i verom da će i to proći.

 

Covid nam je svima pružio besplatan test koliko smo izdržljivi, spremni da se suočimo sa tamnijom stranom života i koliko u stvari imamo pravih prijatelja.

 

Katarina: Svaka prepreka na koju naiđe neki odnos, pa i samo prijateljstvo, jača isti pod uslovom da je ono iskreno i pravo kao naše, i ruši ga u onom drugom slučaju. Pandemija. Godina druga. A ja svoju kumu volim bar dva puta više nego pre nje.

 

Koji su vam dalji planovi u ličnoj i poslovnoj karijeri?

Nataša: Da se dokažem i na drugim poljima. Da iskažem svoju kreativnost, za koju je svet prava postao skučen. Pravo mi više ne predstavlja naročit izazov. Pripremam jedan izuzetno uzbuljiv projekat, koji je glavni “krivac” za vragolasti osmeh na mom licu... Pravo je sport po mom ukusu, sport koji nagrađuje ponavljanja. Ali, meni je na ovom stupnju zrelosti potrebno još projekata, koji će me pomeriti iz profesionalne zone komfora.

 

Katarina: Prilika i potreba za nadogradnjom sebe ima i na profesionalnom i na ličnom polju. Planiram da dalje razrađujem svoj brend nakita i širim tržište, najverovatnije kroz otvaranje novih maloprodajnih objekata. Takođe, tu su i poslovni projekti vezani za PR poslove koji su novina, ali u kojima sam se jako dobro snašla i sa radošću  očekujem njihovu realizaciju.

 Koliko je brend Hana design prisutan u Vašem svakodnevnom životu?

Nataša: Izuzetno! I pre nego što je moja kuma ostvarila svoju zamisao i poslovni projekat, konsultovala sam se sa njom oko odabira ne samo nakita, već i odevnih kombinacija.

 

Tako da je Hana design kao ideja već bio u začetku i živeo je i određeno vreme pre realizacije ideja. Posebno bih istakla to da se rado opredeljujem za Hana design uz poslovne kombinacije.

 

Smatram da je Hana design brand koji itekako zadovoljava poslovne potrebe I očekivanja poslovnih žena sa sofisticiranim ukusom.

 

Na koji način ste doprineli razvoju brenda Hana design?

Nataša: Da budem skromna, mislim da je moj doprinos najviše u domenu podrške. Slikanje i predstavljanje na društvenim mrežama takođe je deo mog angažovanja, sa najvećim zadovoljstvom.

 

Iskreno mi se dopadaju komadi koje možete naći u ovoj specijalizovanoj prodavnici nakita.

 

 

Da li može uspešna poslovna žena da bude sastavni deo života profesorke prava?

KatarinaMislim da je to čak poželjno, ako ne i neophodno. Svakom ekonomisti je potreban pravnik i obrnuto, a ja sam imala tu sreću da za sebe nađem najboljeg, odnosno najbolju!