Najčešći vid pravne zaštite društvenih igara je patentna zaštita.

 

Na prvom mjestu, moguće je patentirati pravila tj. način igranja društvene igre. Kod igara gdje se sklapaju riječi, kao što su scrabble ili vješala, patentiran je npr. način bodovanja.

 

Zatim, moguće je patentirati same fizičke djelove društvene igre kao što su figure, kombinacije figura, kockice, itd.

 

Nerijetko prilikom patentiranja ovakvih igara, pronalazačima se savjetuje da na što širi način postave svoje patentne zahtjeve kako bi obuhvatili što više varijacija fizičkih djelova koji se koristi prilikom igre. Npr. umjesto da kockice u patentnom zahtjevu opišu kao „kockice sa brojevima“, pronalazači mogu da ih opišu kao „kockice koje imaju oznake za brojeve“. Na ovaj način, pored brojeva, numeracija može biti izražena npr. i u tačkicama. Primjer ovakvih igara bi bio šah ili igra dame.

 

Moguće je patentirati i sam izgled stolnih društvenih igara koje obično imaju neku površinu za igru, kao i dodatne elemente tipa karte, igranje uloga i sl. Primjer ovakvih igara bi bio monopol, cluedo, codenames i sl. Treba imati u vidu da ukoliko bi neko drugi napravio identičnu igru, ali bi dizajn te igre bio drugačiji, ta osoba ne bi kršila vaš patent jer se on odnosi isključivo na dizajn! 

 

Izvor: https://unsplash.com/photos/0n7_eiAQZwA 

 

Na šta treba obratiti pažnju?

 

Društvena igra treba da bude: nova, korisna i inovativna.

 

Najteže je postići da društvena igra bude inovativna. Ukoliko bi neko npr. samo promjenio sistem bodovanja kod scrabble igre, teško da bi za patentiranje takvih pravila/metode igranja dobio novi patent.

 

Iako su često novost i korisnost relativno jednostavni elementi za ispuniti kod patentne zaštite igara, pronalazač treba da razmisli o dvije stvari:

 

  • Koji je minimum zahtjeva koje društvena igra treba da ispuni da bi se smatrala jedinstvenom i da ne bi proizilazila na očigledan način iz stanja tehnike za stručnjaka iz ove oblasti. Postavlja se pitanje – ko je tačno stručnjak iz oblasti društvenih igara? Da li je to neko ko je odigrao veliki broj ovih igara, napravio dosta igara ili neko treći?

 

  • Koji su alternativni načini igranja vaše igre. Zašto je ovo bitno? Zato što neko može uzeti generalni koncept vaše igre i smisliti novi način igranja, pa tako izbjeći kršenje vašeg patenta. Zbog toga želite da obezbjedite što bolju i širu zaštitu vaše igre.

 

Koji su drugi načini da pravno zaštitite igru?

 

Osim patentne zaštite, možete zaštititi i ime vaše društvene igre, odnosno zaštitni znak, putem žiga. Moguća je i zaštita same podloge za igru i instrukcija putem autorske zaštite.

 

Autor: Nevena Glušac, pravni savetnik.

Pravo