Pametni ugovori!


U suštini, pametni ugovori su digitalni ugovori do čije realizacije dolazi bez ljudske intervencije, odnosno automatski. Sprovođenje funkcioniše po formuli "Ako se X desi, uradi Y" (npr. ukoliko je proizvod dostavljen retaileru do 03.02.2022, isplati dobavljaču 1000 evra), a zatim se ova formula pretvara u računarski kod koji se pohranjuje na blockchain platformu.


Ovakvi ugovori mogu biti odlična, jednostavnija alternativa velikom broju tradicionalnih, standardizovanih ugovora o nabavci i isporuci robe u retail industriji, a naročito onih koji se sprovode u kraćem vremenskom roku.


S obzirom da će se kopija ugovora (zajedno sa dokazom o realizaciji istog) nalaziti pohranjena na blockchain platformi, ostavlja se manje prostora za sporove po pitanju ugovornih uslova i da li su isti ispunjeni, smanjuje se rizik poslovanja i unosi se sigurnost u promet dobara jer nema mjesta za razne intepretacije ugovornih odredbi.

 

Osim toga, s obzirom da blockchain platforma ima decentralizovanu strukturu, potreba za posrednikom/advokatom prilikom ovakvih transakcija će biti potencijalno otklonjena, čime će doći do uštede i vremena i novca prilikom zaključenja posla između prodavca i krajnjeg kupca.


Izgledno je da će u budućnosti pametni ugovori naći svoju širu primjenu u retail industriji, s tim da postoji niz potencijalni izazova sa kojima će se zakonodavci prvo morati ozbiljnije pozabaviti.

 

Neka od pitanja koja će zahtjevati razmatranje i regulativu su:

 

  • Kako ugovorne strane koje nemaju tehničko znanje mogu pregovarati o odredbama pametnih ugovora i na koji način ih mogu sastavljati?

 

  • Kako sudije koje nemaju tehničko znanje mogu da presuđuju o spornim pitanjima koja se tiču pametnih ugovora?

 

  • Odgovornost programera pametnih ugovora, odnosno lica koja ih razvijaju kao rješenje u retail industriji

 

  • Šta se smatra konačnom saglasnošću ugovornih strana?

 

  • Automatsko izvršenje ugovornih odredbi kod pametnih ugovora bi moglo dovesti do problema zbog neusklađenja sa načinom poslovanja mnogih kompanija u svijetu. Kako riješiti izazove automatizacije?

 

  • Izmjena i raskid pametnih ugovora

 

  • Kako obezbjediti objektivnost i ograničiti dvosmislenosti u odredbama pametnih ugovora?

 

  • I mnoga druga pitanja.

 

Ovaj tekst ne predstavlja pravni savet, već stav autora.

 

Autor: Nevena Glušac, pravni savetnik.

Pravo