Da li je moguća održivost u proizvodnji hrane pod novonastalim klimatskim promenama?

 

Očigledno je da su upozorenja o klimatskim promenama postala surova realnost. 2023. godina bila je najtoplijoj godini u istoriji, dok sada već naučnici veruju da će 2024. biti rekordna. Hitnost rešavanja izazova povezanih sa klimom nikada nije bila veća, jer posledice direktno utiču na veliki rizik za poljoprivredne sisteme i izvore zdrave hrane.  

 

Prošle godine je došlo do alarmantnog porasta katastrofa vrednih milijardu dolara, sa razornim olujama koje su izazvale pustoš širom istočnih Sjedinjenih Država samo u januaru mesecu. Posledice ovikvih ekstremnih vremenskih katastrofa sežu daleko:  od neposredne štete, predstavljajući značajne rizike za proizvodnju sveže hrane i poljoprivredne sisteme, do povećanja prosečnih temperature iz godine u godinu, što utiče na prinos velikog broja kultura.

 

Poljoprivredni sektor, koji je već pod pritiskom klimatskih promena, suočava se sa zastrašujućim prognozama smanjenja proizvodnje hrane iz godine u godinu, što pogoršava globalnu inflaciju cene zdrave hrane. Jasno je da su hitno potrebna inovativna rešenja kako bi se ublažili ovi rizici i osigurala stabilnost snabdevanja hranom.

 

Upravo ovakve ekstremne klimetske promene i nedavna pandemija koja nam je pokazala svrsishodnost obezbeđivanja lokalnih izvora hrane, podstakla je komapniju UrbanFarm da patentira svoj smart farm, samoodrživi sistem - Hydro Coop koji je kreiran da odgovori upravo ovakvim novonastalim  izazovima u poslednjih par godina.

 

Kao inovativno rešenje za poljoprivredu Hydro Coop nudi spas proizvodjačima hrane koji se bore sa uticajima klimatskih promena.  Pored poljoprivrede ovo rešenje je namenjeno I proizvodnji hrane za lične potrebe jer prostor od 9m2, bez potrebne mehanizacije za obradu zemlje, bez dodatnog ulaganja u zemlju, daje mogućnost da se u svom dvorištu implementira i održava.  Integracijom najsavremenijih AgriTech inovacija, Hydro Coop pruža održiv način proizvodnje hrane. Napravljen je da se odupre nepredviđenim klimatskim promenama od suše, poplave, do jakih vetrova, koristeći obnovljive izvore energije i pametno upravljanje navodnjavanjem (samo 10L mesečna potrošnja za 300 posadjenih biljaka). Hydro Coop- smart farming sistem omogućava da se na samo 9m2 uzgaja živina i povrće paralelno. Jedan ovakav sistem godišnje može da proizvede preko 3000 kom.povrća, 2000 komada blitve.., 7.000 kokošijih jaja, ili 10.000 jaja prepelica ili preko 1.500 tovnih pilića. Vodena pumpa se pokreće putem solarne energije i baterije koja je smeštena unutar farme, koja takođe pokreće I ventilator koji noću živini prečišćava vazduh. Materijali 100% vodootporni sa dovoljno svetlosno propustljivih delova. Kompletno opremljena I prilagođena svetskim standardima, laka za održavanje  ovakva farma obezbeđuje ne samo hranu za svoje potrebe već i više od potreba domaćinstva, što daje komercijalnu mogućnost da se višak proizvedene hrane može  prodati. Do juče nezaposleni članovi domaćinstva: žene, stariji ljudi, mladi u ruralnim delovima sada mogu vrlo jednostavno postati proizvođači hrane i pokrenuti svoj “biznis iz dvorišta”.

 

 

Više ovakvih farmi u jednom domaćinstvu čini pravu fabriku hrane.

  

Ukratko, ovakav sistem:

 

  • Funkcioniše nezavisno od spoljnih klimatskih uslova (suše, poplave)
  • Značajno štedi vodu kroz maksimalnu iskoristljivost vode za rast povrća (85%)
  • Troši obnovljiv izvor energije za rad vodene pumpe I ventilatora (solarna energija)
  • Ekološki čist bez negativnog uticaja na okolinu (Isključuje upotrebu pesticida i otrova koji se upotrebljavaju protiv štetočina i korova)
  • Omogućava 3 puta brži rast povrća
  • Daje mogućnost zaposlenja I pokretanja sopstvenog biznisa nezaposlenim licima, osobama sa invaliditetom, starim osobama
  • Daje mogućnost organske proizvodnje hrane
  • Omogućava društvu više sigurnigh domaćih proizvođača hrane, više zaposlenih lica, više agrarnih preduzetnika i manje socijalno ugroženih porodica
  • Očuvanje životne sredine i zaštita vodenih resursa

 

Life in Harmony je postao exclusive partner kompaniji Urban Farm Africa za Adriatik region, sa ciljem donošenja innovative i održivih agrarian rešenja u ovaj deo Evrope. Kompanija UrbanFarm je na vreme prepoznala značaj razvoja zdravih I održivih poljoprivrednih rešenja i zauzela je ključnu ulogu u razvoju novih modela poljoprivrednih inicijativa, izgradnji kapaciteta i razvoju poljoprivrednika – preduzetnika na afričkom kontinentu.

 

Life in Harmony možete kontaktirati putem zvaničnog sajta i mejla i dobiti sve pravovremene informacije.

Privreda