Na ovo pitanje najbolji odgovor možete dobiti od nekoga ko je, kao vanbračni partner, pokušao da ostvari neko svoje pravo pred nadležnim organima Republike Srbije.

 

Ta osoba bi vam verovatno ukratko odgovorila da to učinite bez razmišljanja, kako ne biste morali da prolazite golgotu koju je ona prošla.

Jer, iako je znala sve one stare čaršijske priče kako su „bračni i vanbračni drugovi jednaki pred zakonom“, u praski se uverila u suprotno.

 

To se zapravo i dogodilo nedavno, i to upravo jednoj divnoj mladoj ženi iz Beograda.

 

Njena priča je veoma poučna, te vredi izdvojiti svega par minuta i saznati nešto novo i korisno.

 

Naime, ona je umalo, i to nakon iznenadne smrti svog partnera koji je bio otac malog dečaka sa kojim su živeli u zajedničkom stanu, ostala na ulici.

Iako su taj stan kupili zajedno, i to u toku trajanja njihove zajednice!

 

No, u katastru se stan vodio samo na njega.

 

I nakon njegove smrti, koja prekinula lep i miran život koji su vodili, odjednom i niotkud pojavili su se nekakvi rođaci (sa kojima je inače on imao loše i rđave odnose) da traže „svoj deo“.

 

Kao da sve to nije bilo dovoljno, već se postavilo i pitanje da li je dete njegovo jer, po rođenju, nije bilo formalno priznato.

 

No, na sreću naše junakinje, sve se na kraju srećno po nju i dete završilo, ali ne bez teške borbe, velike muke i znatnih troškova.

 

 

Zato je važno da se na vreme reši status vanbračne zajednice.

 

To je vrsta važnog životnog osiguranja u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti koje mogu da se dogode jednom ili oboma vanbračnih partnera.

Šta bi bilo sa maloletnim detetom i njegovom imovinom da su, ne daj Bože, stradali i majka i otac.

 

Dakle, vanbračni partner, a i zajedničko dete, ne spada automatski u krug naslednika.

 

Ovo znači da po smrti jednog vanbračnog partnera, drugi mora da pokrene sudski postupak kako bi dokazao postojanje svojih imovinskih prava.

 

Takođe, u slučaju smrti vanbračnog partnera, a da pri tom dete nije formalno priznato pred matičarom (što se u praksi retko čini), nema zakonske pretpostavke da je vanbračni partner majke otac deteta, već bi majka morala da pokrene sudski postupak dokazivanja da je preminuli vanbračni partner otac deteta.

 

Ovo puno košta, traje i boli.

 

Isto važi I za ostvarivanje prava na porodičnu penziju.

 

Zato možete da iskoristite priliku i proverite da li vaša vanbračna zajednica ispunjava uslove da bude priznata

 

S tim  u vezi, pripremili smo online test kojim je omogućeno svima da brzo i lako provere da li njihova zajednica ispunjava uslove da bude priznata.

 

Ako želite da rešite ovo važno životno pitanje, onda slobodno možete popunite ovaj formular, nakon čega ćemo vas obavestiti kako stoje stvari kad je vaš slučaj u pitanju. 

 

Eto toliko je sve ovo jednostavno.

 

Samo odlučno, hrabro i srećno!

Aktuelno