Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih zemalja članica (u daljem tekstu: Sporazum sa EAEU) potpisan je 21. oktobra 2019. godine, a u primeni je od 10. jula 2021. godine.

 

Sporazum sa EAEU potpisale su Republika Srbija i države članice Evroazijske ekonomske unije (Ruska Federacija, Republika Belorusija, Republika Kazahstan, Kirgiska Republika i Republika Jermenija). Posebno treba napomenuti da je Republika Srbija već potpisala sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Republikom Kazahstan i Republikom Belorusijom koji su implementirani u Sporazum sa EAEU. Drugim rečima, Sporazum sa EAEU donosi Republici Srbiji pristup slobodnom tržištu dve zemlje, i to: Kirgiskoj Republici i Republici Jermeniji.

 

Na osnovu potpisanog Sporazuma sa EAEU, Republici Srbiji će od 10. jula 2021. godine biti omogućeno da preko 99.5 odsto proizvoda plasira na tržište Evroazijske unije koje ima oko 180. miliona stanovnika.

 

 

Sporazumi o slobodnoj trgovini mogu sadržati količinska ograničenja kod uvoza određenih vrsta robe u preferencijalnom režimu. U takvim slučajevima, na uvoz robe prema određenom sporazumu, u okviru odobrenih i raspoloživih tarifnih kvota primenjivaće se preferencijalne tarifne mere, dok će se nakon iscrplјenja propisanih količina na uvoz takve robe primenjivati opšti režim (erga omnes).

 

Kvote propisane Sporazumom sa EAEU možete pogledati u nastavku.

 

 

 

Autor: Milan Čukić

Aktuelno