Rakija turizam u srcu Šumadije

 

 

 

Svako putovanje ima neku prednost.

Ako putnik poseti bolju, bogatiju zemlju,

može da nauči kako da poboljša svoju.

A ako ode u goru, siromašniju,

naučiće kako da uživa u svojoj zemlji“.

 

 

Sa ponosom vam predstavljamo Rakiju iz Rakije, rakiju iz srca Šumadije i uspešno gazdinstvo koje svojim kvalitetnim i inovativnim pristupom pronalazi put do velikog broja korisnika.

 

Možda niste znali, ali Rakija je zaselak sela Gledić, između ćuvika Đule i Tasovog brda, kroz koji protiče Rakijski potok, koji nakon najvećih kiša ostaje bistar kao rakija. Pitomo mestašce, dušom i bogom dato za šljive, autohtone stare sorte Crvene Ranke, Metlaš, Belošljive, Crnošljive…

 

Posebno treba istaći da je krajolik u hrastovoj i bukovoj šumi, a da proplanci i livade mirišu. Voćnjaci šljive zauzimaju centralno mesto u zaselku Rakija na blagoj, nekad i strmoj padini prema suncu u zemlji koja je kamenita i rastresita.

 

Šljiva ranka. Brend koji traje

 

Crvena ranka je naša najstarija, najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive. Spada među najbolje i najrodnije autohtone sorte. U narodu je poznata i kao darosavka, ranovača, šumadinka, crvenjača, drenovka… Ona je Srpska kraljica šljiva. Ukoliko nameravate da podignete voćnjak šljiva i želite budući rod da “pretočite” u rakiju, za sadnju odaberite “kraljicu”.

 

U gazdinstvu možete dobiti sve potrebne informacije o izdancima, sadnicama, rastilu, voćnjacima Crvene Ranke. Sve navedene informacije su iskustveno proverene u zaselku Rakija, na našem gazdinstvu.

 

 

Namera i cilj gazdinstva je da okupi sve zainteresovane činioce oko misije povratka kraljice šljive i da zajednički zaštitimo autentičnost Srpskoj šljivovici koja je izvorno i nastala od autohtonih sorti šljiva Crvena Ranka.

 

Jedan od prioriteta i zadataka gazdinstva je da za pet godina zasade preko 20.000 mladih sadnica širom Republike Srbije. Mesto odakle krećemo su Gledićke planine – srce Srbije, i zaselak Rakija, oaza autohtonih sorti iz porodice Crvena Ranka.

 

Gazdinstvo. Turizam. Rakija

 

Gazdinstvo gaji voće i proizvodi Rakiju iz Rakije, ali pored toga vole druženja i raduju se svim gostima i posetiocima.

 

Ovo je prilika da pozovemo sve zainteresovane da dođu, sami ili sa prijateljima i uživaju u zaista nesvakidašnjem ambijentu, ali i da zajedno beru šljive ili sede pored kazana, da beru šumske plodove i lekovito bilje, da šetaju ozonskim stazama, ali i da osete kako su generacije pre nas to zajednički radile i uživale u prirodnom okruženju.

 

 

Rakija iz Rakije nije za najmlađe, ali ako dovedete decu moćiće da osete prirodu i upoznaju mirise planinskih trava, zrelog voća i domaćinskog podruma. Da probaju hranu njihovih predaka: proju, gibanicu, kajmak, prasetinu, jagnjetinu, kupus iz zemljanog lonca, slatko od šljiva…

 

Gazdinstvo će Vam pomoći da organizujete sve vrste okupljanja, od privatnih druženja pa do organizovanja poslovnih skupova, aktivnosti i sastanaka, jer gazdinstvo ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji navedenih događaja, koji se svakodnevno organizuju, i zna šta je potrebno za organizaciju kvalitetnog događaja.

 

Sve se to održava u prijatnom i prirodnom okruženju, opuštenoj atmosferi i autentičnim objektima starim 200 godina. Uz Rakiju iz Rakije i uz dobru, svežu i ukusnu hranu koja je deo lokalne kulture i tradicije Šumadije.

 

 

Kada su u pitanju dnevne ture, gazdinstvo može da primi do 50 gostiju u jednoj turi, a bogata ponuda uključuje ručak, zabavu i različite aktivnosti, kao što su obilazak gazdinstva, voćnjaka i šuma, šetnju Gledićkim planinama, vožnju “rakijomobilom”. U sezoni pečenja rakije možete zajedno sedeti pored kazana, peći novu i probati staru rakiju.

 

Najlepši deo svega je što se o svemu možete dogovoriti sa predstavnicima gazdinstva o realizaciji progama, muzike, izboru hrane, odnosno ulepšati svoj boravak u srcu Šumadije

 

Za kraj, svi gosti i posetioci gazdinstva su otišli iz Rakije punog srca i sa osmehom na licu. Kažu da se kvalitet putovanja meri prijateljima, a ne pređenim kilometrima. Posetom gazdinstvu postaćete dobri prijatelji sa vlasnicima gazdinstva.

 

 

Jedno je sigurno, ko jednom ode, doživi Rakiju na pravi i autentičan način, vrlo brzo se vrati i uživa opet u svim blagodetima koje Rakija nudi.

 

Više informacija o Rakiji iz Rakije, turizmu i Crvenoj Ranki možete pročitati na sledećem linku.

 

 

 

 

Autor: Milan Čukić

Foto: Rakija iz Rakije