„Vila Zona Zlatar“ ambasador planine Zlatar

 

 

Na samom jugozapadu Republike Srbije nalazi se planina Zlatar za koju poznavaoci prilika kažu da je planina sa najvećim brojem sunčanih dana u Srbiji koju jednim delom prati mediteranska klima i koja nudi jedinstveni doživljaj.

 

Godinama, a možda čak i decenijama, planina Zlatibor bila je prepoznata kao jedina planinska destinacija u zapadnom delu Republike Srbije. Planine Zlatibor i Zlatar deli oko 50 kilometara i nekako se stiče utisak da je Zlatar, kao „mlađi brat“ uvek bio u senci „starijeg brata“ i da je planina Zlatar neopravdano favorizovana u odosu na Zlatibor.

 

 

Kada pričamo o Zlataru sa ponosom treba istaći zaboravljeno srpsko selo, ali i bogatu kulturnu baštinu.

 

Srpsko selo, bogata kulturna baština i seoski turizam ne brane se i o njima ne možemo pričati dok sedimo u foteljama kafića i restorana u Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Nišu, Kragujevcu ili Kraljevu.

 

Ipak postoje i oni hrabri koji su se odlučili da se vrate korenima i da nastave da čuvaju zaboravljeno srpsko selo, bogatu kulturnu i istorijsku baštinu, ali i da razvijaju seoski turizam. Jedna od njih je Danica Matović, vlasnica „Vile Zone Zlatar“ koja sa ponosom ističe:

 

Zlatar još uvek odoleva urbanizaciji

i na taj način uspeva da sačuva

samo ono najbolje i najutentičnije od prirode.

 

  

Pored neospornih prirodnih lepota,

posetioce posebno oduševljava

neposrednost lokalnog stanovništva,

tradicionalno srpsko gostroprimstvo,

ali i sadržajna, kvalitetna i ukusna domaća kuhinja.

 

Danas vam predstavljamo Vilu Zonu Zlatar, jedno kompaktno seosko domaćinstvu koje je na raspolaganju posetiocima i koje zaista nudi tradicionalni boravak na planini Zlatar.

 

 

Pogledajte sliku,

slika vredi hiljadu reči.

 

Kada bi želeli da opišemo šta „Vila Zona Zlatar“, ali i planina Zlatar nude svojim posetiocima odabir reči možda bi bio preteran, ali slike u nastavku pokazaće istinu kakva jeste i šta su sve u prilici posetioci da vide, dožive i osete prilikom boravka na planini.

 

Do intervjua, sa Danicom Matović, ostavljamo vas da uživate u prirodnim lepotama planine Zlatar i „Vile Zone Zlatar“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Milan Čukić

Foto: Danica Matović

Privreda