Crypto Vodič – Sve što treba da znate o kriptu

 

Svedoci smo rasta industrije digitalne imovine koji se ne ogleda samo u rekordnoj vrednosti Bitkoina, već pre svega u početku primene blokčejn tehnologije u realnom poslovanju. Od pojave stabilnih koina koji predstavljaju ozbiljnu konkurenciju fiat valutama, preko tokenizacije finansijskih instrumenata, pa do pojave čitavog finansijskog sistema koji se bazira na nepostojanju posrednika, svet u kome živimo menja se rapidnom brzinom.

 

Čak i ukoliko je neko pre par godina i mogao da pomisli da je digitalna imovina prolazni trend, da je Bitkoin indeks pranja novca, čini se da je nakon izdavanja Bitkoin ETF-a, kreiranja prvog tokenizovanog fonda na Ethereum blokčejnu predvođenih BlackRock-om i zvaničnog ulaska Wall Street-a u svet digitalne imovine, Rubikon pređen. Kripto je tu da ostane, a na nama je ili da pokušamo da se prilagodimo i budemo deo evolucije finansijskog sistema ili da nemo posmatramo kako prilika prolazi.

 

Kao i prilikom svake velike tehnološke promene, koja pre svega podrazumeva promenu paradigme, najpre je potrebno steći potrebna znanja. Upravo sa tim ciljem je i napisana knjiga Crypto vodič – Sve što treba da znate o kriptu, autora Bogdana Vujovića koja na jednostavan i lako razumljiv način upoznaje čitaoca sa osnovnim pojmovima iz sveta digitalne imovine.

 

Šta je cilj ove knjige?

 

Cilj ove knjige je da povede čitaoce na uzbudljivo putovanje kroz svet blokčejna, digitalne imovine, Decentralizovanih Finansija (DeFi), upotrebe digitalne imovine u biznisu prevashodno kroz tokenizaciju, pravne i poreske regulative digitalne imovine u Srbiji, Evropskoj Uniji, SAD, UAE, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

 

Kome je ova knjiga namenjena?

 

Ova knjiga je namenjena svim pojedincima koje zanima digitalna imovina, blokčejn, decentralizovane finansije, tokenizacija, pravna regulativa, a u moru javno dostupnih informacija na internetu kao i nedostatku relevantnih izvora na srpskom jeziku ne znaju odakle bi počeli. Namenjena je i kompanijama koje žele da unaprede svoje poslovanje kroz tokenizaciju ili ulaganjem u digitalnu imovinu, kao i da budu lider i trendseter u svetu digitalne ekonomije, a ne puki pratilac. U knjizi su obrađeni konkretni primeri kako kompanije mogu da profitiraju bilo da prikupljaju kapital putem izdavanja digitalnih tokena ili unapređuju svoje poslovne modele kreirajući dodatnu vrednost kroz upotrebu digitalnih tokena. Poseban akcenat je na tokenizaciji gde je objašnjeno kako zahvaljujući tokenizaciji kompanije mogu da stvore nove biznis modele i načine monetizacije koji ranije nisu postojali. Ova knjiga predstavlja praktičan vodič kroz svet digitalne imovine i kao takva je pisana razumljivim jezikom i za njeno čitanje nije neophodno posebno predznanje.

 

 

Struktura knjige

 

Knjiga je podeljena u 5 poglavlja. Svako od poglavlja obrađuje jednu celinu od značaja. Čitanjem prvog poglavlja ove knjige, upoznaćete se sa kratkom istorijom novca, videćete na kojim osnovama je uspostavljen današnji finansijski sistem, kako je dolar postao glavna svetska valuta, koji su problemi trenutnog sistema, kako je tekla evolucija interneta i koje su razlike open-source i proprietary sistema, šta je to blokčejn, odnos blokčejna sa drugim tehnologijama, šta su to pametni ugovori i koja je njihova primena. Zatim, saznaćemo kada se i zašto pojavila prva kriptovaluta – Bitkoin, šta je Ethereum – infrastruktura za decentralizovani Internet (Web 3), šta je to rudarenje i kakvi protokoli za rudarenje postoje, šta su to digitalni novčanici na kojima se drži digitalna imovina, kao i kakva custody rešenja postoje.

 

U drugom poglavlju, upoznaćemo se sa nekim od najvažnijih igrača u svetu digitalne imovine. Videćemo koje je najznačajnije layer 2 rešenje Ethereum protokola – Polygon. Upoznaćemo se detaljno i sa Binance koja predstavlja čitav ekosistem, ali i sa Micro Strategy, prvom svetskom kompanijom koja je počela ozbiljno da ulaže u Bitkoin. Poglavlje ćemo zaokružiti kripto prevarama i prilikama za karijeru u svetu digitalne imovine.

 

Treće poglavlje rezervisano je za svet decentralizovanih finansija (DeFi) koje ćemo započeti upoznavanjem sa tradicionalnim finansijskim tržištima da bismo bolje razumeli decentralizovane finansije. Zatim ćemo obraditi sledeće institute: decentralizovane autonomne organizacije (DAO), decentralizovane menjačnice (DEX), protokole za pozajmljivanje, stabilne koine, Central Bank Digital Currency (CBDC), Non Fungible Tokens (NFT). Upoznaćemo se i sa institutima kao što su Atomic Swap, Flash Loans, a videćemo i genijalnu jednostavnost Tethera, najvećeg stabilnog koina i jednog od najprofitabilnijih biznisa današnjice. Na kraju ćemo videti i koji su to trenutni rizici za uspešno funkcionisanje DeFi sveta.

 

Četvrto poglavlje predviđeno je za kompanije koje razmišljaju kako bi mogle da iskoriste digitalnu imovinu u svom poslovanju i koje žele da aktivno učestvuju u najvećoj promeni u svetu finansija u ljudskoj istoriji. Počećemo sa različitim načinima prikupljanja kapitala na tradicionalnim finansijskim tržištima kao što je izdavanje obveznica i inicijalno izdavanje akcija pri čemu kompanija postaje javna kompanija čijim akcijama se trguje na berzi – Initial Public Offering (IPO). IPO kao koncept je veoma važan zato što su se iz njega razvili različiti koncepti prikupljanja kapitala putem digitalne imovine sa kojima ćemo se detaljno upoznati: Initial Coin Offering (ICO), Security Token Offering (STO), Initial Exchange Offering (IEO) i Initial Decentralized Exchange Offering (IDEO). Pre nego što pređemo na deo koji se odnosi na tokenizaciju, upoznaćemo se sa pretečom tokenizacije, a to je sekjuritizacija koja datira još iz sedamdesetih godina prošlog veka. Videćemo konkretne primere tokenizacije u industrijama nepokretnosti. Videćemo kako svetske kompanije poput Najka i Starbaksa već koriste digitalne tokene u svom poslovanju. Upoznaćemo se i sa prvim Web 3 igrama i koristima koje donose igračima. Takođe, saznaćemo i na koji način tokenizacija poboljšava programe lojalnosti, ali i zašto predstavlja priliku za zemlje u razvoju. Videćemo i šta je to Metaverse kao novi digitalni svet i zašto je digitalna imovina njegov neodvojiv deo. Za kraj videćemo na koje korake treba obratiti pažnju prilikom dizajniranja sopstvenog tokena.

 

 

Peto i poslednje poglavlje posvećeno je pravnoj regulativi digitalne imovine. Obradićemo Zakon o digitalnoj imovini donet u Republici Srbiji, prvi pravni akt koji zakonski reguliše ovu oblast. Biće izvršena analiza najvažnijih odredaba Zakona. Poseban akcenat će biti stavljen na mogućnost prikupljanja kapitala putem izdavanja digitalnih tokena. Videćemo i kakve mogućnosti za tokenizaciju postoje trenutno u Srbiji, ali i na koji način bismo mogli da unapredimo postojeću regulativu i učinimo je konkurentnijom. Detaljno ćemo obraditi oporezivanje fizičkih i pravnih lica, videti kakve obaveze čekaju rudare. Obradićemo najvažnije odredbe regulacije digitalne imovine u Evropskoj Uniji – Regulation of Markets in Crypto Assets i DLT Pilot Regime, najpre zbog važnosti tržišta EU za Srbiju u ekonomskom smislu, ali i usled činjenice da Srbija kao država kandidat mora da uskladi svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU. Upoznaćemo se i sa regulativom digitalne imovine u SAD, UAE, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

 

Šta očekivati nakon čitanja ove knjige?

 

Nakon čitanja ove knjige sa razumevanjem, čitalac će bez obzira na prethodno znanje steći solidno poznavanje sveta digitalne imovine. Biće u stanju da razume i objasni osnovne pojmove poput digitalne imovine, blokčejna, Bitkoina, Ethereuma, rudarenja, DeFi, NFT, tokenizacije itd. Pored toga, uvideće koji su nedostaci sadašnjeg finansijskog sistema i kako DeFi može da pomogne, ali i koja su njegova trenutna ograničenja. Takođe, razumeće i osnove pravne i poreske regulative digitalne imovine, ne samo u Srbiji, već i EU, SAD, UAE, Švajcarskoj i Lihtenštajnu. Svi koji su na rukovodećim pozicijama u kompanijama steći će predstavu o tome na koji način tokenizacija već sada može unaprediti njihov biznis. Pročitana knjiga i usvojena znanja pred- stavljaju prvi odvažan korak na uzbudljivom putu kroz svet digitalne imovine. Nadamo se da će ova knjiga podstaći veliki broj pojedinaca, ali i kompanija da hrabro zakorače u novi svet koji se svakim danom menja pred našim očima i da umesto da budu pasivni posmatrači nezaustavljivih promena u svetu finansija, aktivno učestvuju u najvećem transferu bogatstva u ljudskoj istoriji i spremni dočekaju 2030. godinu u kojoj će po prognozama Boston Consulting Group 10% svetskog BDP-a biti tokenizovano.

 

Svi zainteresovani mogu naručiti knjigu na https://www.cryptovodic.com

Privreda