Porast cena hrane na svetskom tržištu

 

Da li najnovije saopštenje Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u kome se navodi da je nakon sedam mesec indeks cena hrane porastao 1.1 odsto treba da nas zebrine?

 

Prema poslednjim informacija, porast cena biljnih ulja, mlečnih proizvoda i mesa povećale su referentni indeks svetskih cena prehrambenih proizvoda.

 

Indeks cena hrane FAO, koji prati mesečne promene međunarodnih cena grupe prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u martu je u proseku iznosio 118,3 poena, što je 7,7 odsto manje u odnosu na odgovarajuću vrednost pre godinu dana.

 

Indeks cena biljnog ulja porastao je za 8,0 odsto u odnosu na februar i dostigao jednogodišnji maksimum pošto su sve cene za palmino, sojino, suncokretovo i repičino ulje porasle.

 

Međunarodne cene palminog ulja porasle su zbog sezonski niže proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i čvrste domaće potražnje u jugoistočnoj Aziji, dok su se cene sojinog ulja oporavile od višegodišnjih padova, podstaknute snažnom potražnjom iz sektora biogoriva, posebno u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Indeks cena mlečnih proizvoda porastao je šesti mesec zaredom, za 2,9 odsto više u odnosu na februar, predvođen rastom svetskih cena sira i putera.

 

 

Indeks cena mesa takođe je porastao, porastao je za 1,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, a međunarodne cene su porasle za živinsko, svinjsko i goveđe meso.

 

Sa druge strane indeks cena žitarica je opao za 2,6 odsto, u proseku 20 odsto ispod vrednosti iz marta 2023. Pad je izazvan smanjenjem globalnih izvoznih cena pšenice, koje su opadale zbog tekuće jake izvozne konkurencije – naglašene otkazom otkupa od strane Kine – između Evropske unije, Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država. Izvozne cene kukuruza su porasle u martu, delom zbog logističkih poteškoća u Ukrajini, dok je indeks cena svih vrsta pirinča pao za 1,7 odsto usled smanjene globalne potražnje za uvozom.

 

Indeks cena šećera opao je za 5,4 procenta u odnosu na februar, pri čemu je pad uglavnom izazvan proizvodnjom šećera u Indiji za 2023/24. godinu i poboljšanim tempom žetve na Tajlandu.

Privreda